یکی از مهمترین موضوعاتی که امروز در خیلی ما تاثیر زیادی پیدا کرده است: هنر برقراری ارتباطات موثر با دیگران است، این دیگران می تواند اعضای خانواده، همکاران، مدیران، دوستان و آشنایان و مشتریان باشد، اگر نتوانیم در این زمینه درست و قوی عمل کنیم، به نتایج خوب و بزرگ دست پیدا نخواهیم کرد.
در این مقاله به نکات کاملا کاربردی اشاره شده است که با تکرار آنها می توانید به نتایج مناسبی دست پیدا کنید.
با ماه همراه باشید تا در ادامه بیشتر در این مورد با شما صحبت کنیم:
لطفا ویدئو زیر را ملاحظه فرمایید:
جهت برقراری ارتباطات موثرتر باید حضوری صحبت کنید
شما زمانی که بتوانید حضوری با فرد مورد نظر صحبت کنید، قطعا ارتباطات موثرتر، سریعتر و بهتر شکل می گیرد و نباید صرفا روی انتقال پیام از طریق تابلو اعلانات، یادداشت، ایمیل یا هر شکل ارتباطی نوشتاری دیگر تکیه کرد. در مکالمه ی رودر رو، اعتماد بهتر و سریع تر ایجاد میشود.
سلام و احوال پرسی گرم داشته باشید
۱ دقیقه اولیه ارتباط شما بسیار تاثیر زیادی بر ادامه ارتباط شما خواهد داشت، چراکه برداشت اولیه افراد در مورد شما تاثیر بسیار زیادی بر روی نتیجه صحبت ها و دیدگاه مخاطب نسبت به شما دارد، حتما متناسب با هر فضایی که میخواهید حضور پیدا کنید لباس بپوشید و رفتاری متناسب با آن فضا ارائه کنید. موقع دیدن دیگران در سلام کردن پیشقدم باشید و بسیار گرم و با تن صدای مناسب سلام و احوال پرسی کنید.
تماس چشمی و لبخند داشته باشید
زمانیکه شروع به صحبت با دیگران می کنید سعی کنید تماس چشمی خودتان را قطع نکنید اگر مخاظب شما جنس مخالف شما هستش سعی کنید پیشانی یا چانه فرد مقابل را نگاه کنید و با چشمان خود صورت فرد مقابل را جارو کنید تا این حس منتقل شود که شما توجه بسیار مناسبی دارید و با لبخندی که به لب دارید از اینکه دارد فرد مقابل صحبت می کند خوشحال هستید، البته نباید لبخند شما جنبه تمسخر و یا بی توجهی داشته باشد و باید نسبت به فضا و نوع صحبت ها متغییر باشد.
برای برقراری ارتباطات موثر سعی کنید شنونده خوبی باشید
درحالی كه به نظر میرسد گوش دادن به دیگران بسیار ساده است، اما اگر شنونده فن گوش دادن را نتواند به درستی بهكار ببندد ارتباطات موثر دچار مشكل میشود. رمز یک ارتباط موفق، شنوندهی خوبی بودن است. هنگامی که دیگران صحبت میکنند به آن ها احترام بگذارید، حرفشان را قطع نکنید و فرصت بدهید تا منظور خود را بیان کنند، آن چه را میگویند خلاصه و تکرار کنید، هنگامی که هنوز فرد در حال صحبت کردن است پاسخ هایتان را آماده نکنید، ایمیل تان را چک نکنید یا برگه های کاغذ کارتان را زیر رو نکنید و سعی کنید به چشمان طرف مقابل نگاه کنید.
جهت اطلاع بیشتر در خصوص اینکه چگونه شنونده بهتری باشید اینجا کلیک کنید
با تمام وجود سعی کنید شنونده بسیار خوبی باشید و صحبت های مخاطب را با دقت دنبال کنید.
برای ارتباطات موثر واضح و روشن و مثبت صحبت کنید
واضح و روشن صحبت کنید و از عبارتهای مناسب استفاده کنید، اگر گفتههایتان مشکل باشد، ممکن است دیگران منظورتان را اشتباه برداشت کنند. اگر شناخت زیادی نسبت به فرد مقابل ندارید سعی کنید خنثی صحبت کنید و تلاش کنید که فرد مقابل را ارزیابی کنید تا بتوانید صحبت ها را به سمتی که ارتباط را بهتر و قوی تر کند پیش ببرید. هدف از مثبت صحبت کردن باید این باشد که مخاطب جذب کلام وگفتار شما شود، اگر بخواهید مثل بسیاری با غر زدن و نالیدن صحبت کنید مطمن باشید نمیتوانید روی آدم های دیگر تاثیر بگذارید.
در ارتباطات موثر صریح و صادق بودن را فراموش نکنید
صراحت و صادق بودن فرایندی است كه در ارتباطات انسانی به شكل نامحسوس اما بسیار موثر نقش بازی میكند. تاكید میشود این فرآیند قابل دیدن یا شیندن نمیباشد. بلكه دو طرف درگیر ارتباط، آن را حس میكنند. اگر ارتباطی فاقد صراحت و صداقت باشد، بدون شك، یا قطع خواهد شد و یا به شكل مخدوش، مبهم و ناسالم ادامه مییابد. باید سعی کنید با صراحت و براحتی به سبکی فرد مقابل براحتی بتواند متوجه منظور ما شود با فرد مقابل صحبت کنیم، صداقت نقش بسیار زیاد و حیاتی در برقراری ارتباط با دیگران دارد.
پیشنهاد می گردد مقاله هفت دلیل مهم تقویت اعتماد سازی در مشتریان را مطالعه فرمایید
به خاطر داشته باشیم ابهام و عدم صداقت در ارتباطات انسانی سرمنشاء بسیاری از مسائل و مشكلات در ارتباطات فردی است.
برای داشتن ارتباطات موثر واکنش نشان دهید و واکنش دیگران را هم درک کنید
در ارتباطات خودتان سعی کنید تکنیک های درست انتقاد کردن به دیگران را یادبگیرید، یا اگر فرد مقابل از شما انتقادی کرد و یا مسخره کرد بتوانید به درستی پاسخ دهید، تا رابطه های شما شکل جنگ و بحث و دعوا و بی احترامی به خود نگیرد، اینکه بتوانید در شرایط سخت ارتباطات خودتان را حفظ کنید یک هنر است در غیر اینصورت قطع ارتباط به هر روشی را که خیلی از افراد تسلط دارند و کار ویژه ای نجام نداده اند.
برای برقراری ارتباط موثر مهارت همدلی خود را تقویت کنید
برای برقراری (ارتباطات موثر) به دنبال پیدا کردن نقاط مشترک باشید برای اینکه بتوانید با طرف مقابل همدلی کنید، و او را به درستی همراهی کنید باید سعی کنید از دیدگاه فرد مقابل به موضوعات نگاه کنید و نشان دهید که چقدر برای شما مهم است بتوانید به فرد مقابل کمک کرده و منافع فرد را هم در هر صورتی لحاظ می کنید. چراکه اگر فقط به فکر منافع خودتان باشید و از منافع طرف مقابل صحبتی نکنید مطمن باشید نمی توانید موفق شوید.
در برقراری ارتباط موثر مخالفت نمودن به شیوه مناسب را بیاموزید
اگر بتوانیم بپذیریم كه دیگران مانند ما نیستند آن وقت میتوانیم به شیوه مناسب با نظرات و عقاید آنها كه به نظر ما صحیح نیستند مخالفت كنیم. به عبارت دیگر بدون بحث و جدل مخرب كه غالباً همراه با بلند كردن صدا، داد و فریاد، خشم و غضب است میتوانیم به نتیجه مناسب دست یابیم. یكی از مناسبترین شیوهها برای مخالفت كردن با نظرات و عقاید دیگران روش خلع سلاح است. در این روش، فرد در سخنان طرف مقابل حقیقتی را پیدا میكند (حتی اگر با مجموعه سخنان او موافق نیست) و سپس در مقام موافقت و تایید آن حرف میزند. این روش بر طرف مقابل تاثیر آرام بخش عجیبی میگذارد.
ممكن است روش خلع سلاح را نپذیرد ولی جدل، بی فایده و همیشه بیسرانجام است، با این شیوه در واقع شما پیروز از بحث خارج می شوید و طرف مقابل نیز احساس پیروزی می كند و با آمادگی بیشتری به حرفهای شما گوشمی دهد.
مثال: همکار شما میگوید: اصلاً حرفهای تو را قبول ندارم! پاسخ شما: بله حق باتوست، ما همیشه نباید دربست و به صورت صددرصد حرفهای دیگران را بپذیریم.
باید به خاطر داشت كه لحن پاسخ شما نیز مهم است. اگر پاسخ تحقیرآمیز باشد این روش اثر مطلوب را نخواهد داشت.
اگر به دنبال برقراری (ارتباطات موثر) هستید هیچ گاه بیش از حد اصرار نکنید
اغب ما آدم ها وقتی با مخالفتی از سمت طرف مقابل روبروی می شویم سعی می کنیم که بازهم دوباره تکرار کنیم و یا اصرار بیش از حد کنیم، که هیچکدام از آنها درست و مفید نیست، شما اگر یک روشی را استفاده کردید و فرد مخالفت کرد باید به دنبال پیدا کردن دلایل مخالفت باشید و اینبار راه و روش جدیدی را انتخاب کنید تا به نتیجه برسید، اگر فیلمهایی که یکفنر عاشق دیگری است را دیده باشید برای جلب نظر فرد مورد علاقه خود از راه های بسیار زیاد و متنوعی استفاده می کند تا بتواند نظر اون فرد را به خود جلب کند، ارتباط هم به این صورت است شما باید جوری رفتار کنید که طرف مقابل احساس ناامنی، بی اعتمادی، مزاحمت، کلاه برداری و یا عدم صداقت نداشته باشد.
دعوت به اقدام جهت ارتباطات موثر:
لطفا برای بهبود روابط خود با دیگران از این پیشنهادات استفاده کنید:
- از دیگران در مورد خودتان و رفتارهایی که دارید سوال کنید
- خودتان را ارزیابی گنید در برقراری ارتباط چه نکات مثبت و نکات منفی دارید
- تمرین کنید و سعی کنید در ذهن خودتان ایده های جدیدی را پید کنید
- ادب و احترام را حتما در زمان برقراری ارتباط مد نظر قرار دهید
- سعی کنید راه های را برای اعتماد سازی بر روی مخاطبتان پیدا کنید
- خودتان را تست کنید اگر خجالتی هستید باید تمرین هایی را انجام دهید تا این مورد رفع شود( به عنوان مثال درخواست غذا از افرادی که در پارک هستند، درخواست دیدن خودرویی که اعلام می کنید قصد خرید ندارید و…)
- خودتان را برای بهبود باید به چالش بکشید
- سعی کنید همواره مطالب خوب و جذاب متناسب با مخاطبینی که بیشترین ارتباط را با آنها دارید داشته باشید
- وقتی به فکر منافع دیگران باشید مطمن باشید که دیگران شما را خواهند پذیرفت